CONSTELAȚIA ȘARPELE DIN OPHIUCUS U.A.I

LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE

31. ȘARPELE (OPHIUCUS) The Serpent

image148

PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM

Constelația Ophiucus sau Omul cu Șarpele este o constelație ecuatorială, însă unii astronomi o încadrează și în categoria celor ecliptice deoarece Soarele străbate în traseul lui aparent pe cer și această constelație. În zona ei limitrofă mai pot fi observate constelațiile Scutul, Săgetătorul, Scorpionul, Balanța, Hercule și Acvila. Cea mai strălucitoare stea a constelației este Rasalhague, o stea aflată la aproximativ 49 de ani-lumină distanță. Românii au identificat în această grupare de stele șarpele care a ademenit-o pe Eva. Un alt nume pentru această constelație este cel de Calea Rătăciților. Pe această cale vor umbla oamenii păcătoși, rătăcind zăpăciți la a doua venire a Mântuitorului când vor auzi de judecata lui.

 

The constellation Ophiuchus or the Man with the Serpent is an equatorial constellation, but some astronomers frame it in the category of ecliptic as the Sun in his apparently route  crosses this constellation. In its surrounding area the following constellations can bee seen: Scutum, Sagittarius, Scorpio, Libra, Hercules and Aquila. The brightest star of the constellation is Rasalhague, a star located about 49 light-years away. Romanians were identified in this group of stars the Serpent who tempted Eve. Another name for this constellation is the Road of the Lost Men. On this road the sinners will walk, wandering bewildered at the second coming of Christ when they hear his judgment.

image151

 Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!