Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vă invită sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19, la prezentarea constelațiilor tradiționale românești. Evenimentul va avea loc la sediul Observatorului Astronomic, bd. Lascăr Catargiu nr. 21 și va avea două părți: o prezentare despre istoria constelațiilor (cu începere de la ora 19:30) și o activitate în care participanții vor putea inventa și desena constelații. Participarea este gratuită.
Prezentarea face parte din proiectul”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională”, un proiect național de redescoperire și promovare a cerului românesc, așa cum l-au văzut și interpretat strămoșii noștri, demarat de Muzeul de Mineralogie – sectia Planetariu Baia Mare cu sprijinul Administrației Fondului Cultural National.
UPDATE – ÎNREGISTRAREA EVENIMENTULUI TRANSMIS LIVE VIA-MAKE.TV/CRT ÎNREGISTRARE REÎNCĂRCATĂ PE YOUTUBE:
Admin
via comunicatul de presă.
Similare
Publicat de
crtrocom
Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Vezi toate articolele scrise de crtrocom
Am urmarit cu atentie inregistrarea. Lectorul este un pic excentric in limbaj. Public mult si la prezentarea de la Bucuresti. Este o idee formidabila reactivarea acestei componente culturale, de origine prestiintifica, bazata pe observatiile asupra cerului realizate de strabunii nostri.