ZIUA CONSTELAȚIILOR ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE LA BAIA MARE

Ziua CRT la Baia MarePlanetariul Baia Mare vă invită Marți, 15 octombrie 2013, ora: 13.00, la celebrarea băimăreană a ”Zilei Constelațiilor Românești Tradiționale”, manifestare înscrisă în calendarul Proiectului Cultural Național ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională”.

În sala de conferințe a Muzeului de Mineralogie (Bulevardul Traian, nr.8),  publicul este invitat la o lectură publică, însoțită de video-proiecție și o prezentare detaliată a acestui proiect, a valorii culturale inestimabile ca patrimoniu imaterial al cunoștințelor populare moștenite din bătrâni despre bolta cerească și mitologia asociată anumitor stele și constelații.

Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională”, proiect național de redescoperire și promovare a cerului și mitologiei stelare românești, este inițiat de Muzeul de Mineralogie – Planetariul Baia Mare în parteneriat cu muzee, observatoare astronomice, planetarii, asociații și societăți astronomice prestigioase din Baia Mare, București, Bacău, Galați, Pitești, Constanța, Suceava, Craiova, Târgoviște, Bârlad etc., cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Astronomia populară este o componentă atât a istoriei astronomiei universale și deci și românești, cât și a etno-astronomiei și antropologiei culturale. Reprezentările populare românești despre cer au, în genere, asociate scurte legende sau povestioare care ne arată de ce sunt lucrurile așa cum sunt. Originalitatea concepției cosmogonice populare românești, etalată în epicul ”Legendei cerului”și structura complexă, mai mult decât interesantă, a constelațiilor românești tradiționale sunt argumente solide pentru recuperarea acestor valori orale ale tradiției românești.

Vă așteptăm pentru a sărbători împreună, la Baia Mare, marți, 15 Octombrie 2013, ora: 13 – ”Ziua Constelațiilor Românești Tradiționale”.

Pentru informatii suplimentare vă invităm sa contactați pe:

Mircea Lite – manager proiect

Tel.: 0745-171508, 0723-557930

e-Mail constelatiiromanesti@gmail.com, mircealite@yahoo.com

Feedback-ul dumneavoastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.