EXPOZIȚIA DIGITALĂ MULTIMEDIA CRT – ÎNTR-UN FORMAT MOBIL – ITINERATĂ ÎN VIITOAREA CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ – TIMIȘOARA

Expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale”, după succesul itinerării sale la sfârșitul anului trecut – la Miercurea Ciuc, în anul 2018 a captat deja atenția publicului din Satu Mare și Oradea, iar următoarea oprire este la Timișoara, la Universitatea de Vest.

Acest circuit cultural, pe care îl dorim național, al expoziției ”Constelații Românești Tradiționale”, ce valorizează într-un format modern și accesibil, interactiv, elementele de astronomie populară românească cunoscute, componentă a patrimoniului cultural imaterial din România – se înscrie într-o inițiativă generică de celebrare a Centenarului Marii Uniri, fiind deopotrivă dedicată Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018.

Evenimentul de la Timișoara, găzduit de Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Vest – Timișoara reprezintă o inițiativă comună a Complexului Astronomic Baia Mare și a Societății Române pentru Astronomie Culturală, expoziția fiind deschisă în holul mare al universității Timișoara în perioada 17 aprilie – 4 mai 2018, intrarea fiind liberă. Vernisajul va avea loc, Marți – 17 aprilie 2018, la ora 10.00.

Expoziția digitală multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” este prima expoziție digitală deschisă în România în anul 2012, fiind vizitată până în prezent de peste 50.000 de vizitatori. Reușita acestui proiect, reiterată în 2013 printr-o conferință națională cu participare internațională ”Cerul Românesc și Comparația cu alte Motologii Stelare”, proiect ce a condus la completarea expoziției inițiale și la demersul de internaționalizare prin plasarea mitologiei astrale românești pe softul de planetariu virtual ”Stellarium”. În 2016, pe aceeași platformă a fost adaptată o versiune a expoziției pentru persoane cu dizabilități de vedere, nevăzătoare sau văzătoare care vor să experimenteze ceva nou, prin proiectul ”Cerul în Mâinile Tale” – expoziție tactilă unicat de astronomie, de fapt multisenzorială, al cărei succes s-a transpus, un an mai târziu, în anul 2017, într-un nou proiect – de asemenea unicat: un planetariu pentru nevăzători, cu o aplicație mobilă ce favorizează autoghidarea pe o boltă cerească cu stele înscrise tridimensional. Tot în anul 2017 a fost publicat, în cadrul unui alt proiect, Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, într-un tiraj epuizat rapid de 500 de exemplare, însă cu disponibilitatea accesării acestei publicații și în format online. Toate aceste proiecte din anii 2012, 2013, 2016 și 2017 au fost cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național și au avut canale de diseminare online și ofline în mai multe locații din România.

Complexul Astronomic Baia Mare: www.planetariubm.ro
Site proiect CRT: www.crt-ro.com
Pagină Facebook proiect CRT: @crtrocom

Crișan Petru Ciprian

Feedback-ul dumneavoastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.