Expoziția digitală va consta în prezentarea sub forma unor ”tablouri” digitale dinamice, prin intermediul a nouă monitoare LCD amplasate perimetral în sala multimedia a Planetariului Baia Mare, a prezentărilor digitale (script-uri) referitoare la constelații tradiționale românești. Un sincron va fi adaptat pentru prezentarea pe un touch screen la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.
Monitoarele vor fi poziționate pe pereții laterali ai sălii multimedia, cu vizibilitate, într-un șir de ”tablouri” digitale interactive, pe fiecare rulând câte un script diferit referitor la una din constelațiile tradiționale romanești, acompaniată de ”povestea” audio care va fi difuzată în căști pentru fiecare monitor în parte. Cu ocazia inaugurării expoziției, se va realiza o proiecție unică de mari dimensiuni a prezentării digitale generale, care reunește cele mai relevante scripturi.
Pe durata expoziției se va monitoriza și evalua prin chestionare și statistic interesul și gradul de participare al vizitatorilor.
La vernisajul expoziției digitale multimedia ”Constelații Românești Tradiționale” din 24 septembrie 2012 au participat aproximativ 100 de persoane, invitați și reprezentanți mass-media. Persoanele care au luat cuvântul: prof. Ioan Bob – coordonatorul proiectului, Mircea Lițe – managerul de proiect, Janeta Ciocan – responsabil tehnic etnografie, Ovidiu Ignat – responsabil tehnic astronomie și nu în ultimul rând Teodor Ardelean – Directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”. A fost reiterată calitatea de inițiativă de excepție a acestui proiect prin valoarea și dimensiunea acțiunii sale sociale, prin formatul special și prin extensiile unei colaborări interdisciplinare care oferă atractivitate unei dimensiuni a cunoașterii aproape uitate timp de câteva decenii: simbolistica cerului în viziune populară românească.
Update 24 septembrie 2012 – vernisaj
Prima expoziție muzeală digitală multimedia din România. Componentă a unui sector mai aparte – în devenire – menit să etaleze conținut multimedia creat sau prelucrat, pentru evidențierea în spiritul secolului 21 – a unor fenomene, obiecte, cunoștințe cu tematică astronomică, această expoziție SCI a fost realizată cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și pune în dialog versiunea și viziunea autentic românească, tradițională asupra cerului și constelațiilor cu viziunea occidentală contemporană, standardizată, bază pentru studiul astronomic. Componenta tradițională este desigur extrem de bogată în informații culturale, credințe, viziuni și așteptări oferind o imagine de ansamblu asupra lumii pe care o etalează pe cer ca fiind o oglindă a lucrurilor de pe pământ.
Toamna băimăreană a înscris în programul său și programul de observații astronomice și vizitarea gratuită a expoziției a expoziției digitale multimedia „Constelații Românești Tradiționale”, peste 1200 de participanți vizitând această expoziție.
ACCESAȚI SECȚIUNEA MEDIA PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE VERNISAJ ȘI EXPOZIȚIE