ZIUA CONSTELAȚIILOR ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE LA MUZEUL OLTENIEI CRAIOVA

Clipboard01Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, ca partener în cadrul Proiectului cultural ”Constelații romanești tradiționale – etapa națională” organizează ”Ziua Constelațiilor Românești Tradiționale ” în sala de conferinţă a secţiei în data de 10 octombrie 2013, ora 12,30.

Activitatea va consta în:

– videoproiecţii având ca temă Universul şi structurile sale prezentate de lector univ. dr. Emil Marinescu de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Matematică şi Științe ale Naturii a Universității din Craiova;

-lectură privind Promovarea şi valorificarea elementelor specifice viziunii populare românești asupra cerului prezentată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu;

-vizionarea filmelor digitale rezultate din prima ediţie a proiectului urmată de lecturi publice pe tema constelațiilor românești tradiționale (ZIUA CONSTELAȚIILOR).

         La manifestare vor participa studenții Departamentului de Geografie a Facultății de Matematică şi Științe ale Naturii a Universității din Craiova coordonați de lector Univ. dr. Emil Marinescu şi elevii Colegiului Național Carol I îndrumați de profesorii de la catedra de biologie, dr. Carmen Ciuculescu şi dr. Camelia Simeanu.

Această prezentare necesită JavaScript.

         Acțiunea coordonată de dr. Olivia Cioboiu, muzeograf în cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova coincide cu perioada în care au loc manifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic (4-10 octombrie), sărbătoare internațională a științei şi tehnologiei și a contribuțiilor acestora la îmbunătățirea condiției umane.

Via Comunicatul de presă

UPDATE: video (filmul conferinței va fi disponibil pe Youtube)

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!