1. DE VORBĂ CU JANETA CIOCAN DESPRE VIZIUNEA POPULARĂ ASUPRA CERULUI
2.DE VORBĂ CU DR. MAGDA STAVINSCHI….
3.DOCUMENTARE ÎN ȚARA POVEȘTILOR… MUZEUL ASTRA SIBIU
4. TRANSCRIPTUL RO/EN AL REPORTAJULUI CIOBANUL ASTRONOM
1. DE VORBĂ CU JANETA CIOCAN DESPRE VIZIUNEA POPULARĂ ASUPRA CERULUI
Interviu in Muzeul in Aer Liber din Baia Mare – Muzeograf etnolog Janeta Ciocan – pentru proiectul Constelații Românești Tradiționale – derulat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare, in parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Asociația Arta Educației, proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
2.DE VORBĂ CU DR. MAGDA STAVINSCHI….interviu telefonic la radio Impact
25 iulie 2012, orele 20.00 – Interviu la Radio Impact cu doamna Dr. Magda Stavinski de la Institutul Astronomic al Academiei Române – cu privire la proiectul Constelații Românești Tradiționale, derulat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare (Planetariul), Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Asociația „Arta Educației” – proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Gazda noastră – Radio Impact Baia Mare (96,9 FM) poate fi ascultat în șapte județe din România Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Mureş și oferă ascultătorilor de la prima oră a dimineţii şi până târziu, în noapte, emisiuni dintre cele mai diversificate, presărate cu muzică şi ştiri pentru toate gusturile.
Dan Cordea – realizatorul emisiunii de dedicații muzicale a fost mediatorul unui interviu telefonic, transmis live pe unde herțiene cu doamna Magda Stavinski, una dintre cele mai influente și implicate personalități ale astronomiei românești actuale, care a ocupat poziția de punct unic de contact în 2009, cu ocazia Anului Internațional al Astronomiei, în prezent, printre preocupările domniei sale se află și un studiu internațional asupra arheoastronomiei, respectiv tocmai diversele expresii materiale și imateriale ale viziunii tradiționale ale poporului român și nu numai, asupra cerului – ca parte integrantă a istoriei astronomiei românești.
Interlocutor, alături de realizatorul emisiunii Dan Cordea – domnul Ciprian Crișan, șeful serviciului de comunicare și marketing al Muzeului de Mineralogie Baia Mare, responsabil de comunicare în cadrul proiectului.
3.DOCUMENTARE ÎN ȚARA POVEȘTILOR… MUZEUL ASTRA SIBIU
Proiectul Constelatii Romanesti Traditionale, initiat de catre Muzeul de Mineralogie Baia Mare (Planetariul Baia Mare), Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare si Asociatia „Arta Educatiei”, proiect finanțat de către Administratia Fondului Cultural National are multiple valente stiintifice, culturale, educationale, dorind sa evidentieze dintr-o perspectiva muzeala originala valoarea si importanta tezaurului de cunostinte populare – a caror transmisiune orala a fost oarecum estompata de intamplarile si evolutiile economice si social politice ale secolului al XX-lea.
Întrucat majoritatea studiilor publicate, de incredere, care pot constitui bibliografia si punctul de plecare al proiectului nostru au referinta inceputului secolului vitezei, pentru a confirma intentia ca nu dorim sa reinventam roata, am dorit sa mentionam in cadrul proiectului initiative similare realizate de alte institutii sau asociatii si – inevitabil – am ajuns la cel mai important muzeu al civilizatiei populare romanesti traditionale, Muzeul ASTRA din Sibiu (www.muzeulastra.ro).
Initiativa acestui muzeu de a gazdui in Dumbrava Sibiului (intr-un loc magic, destinat educatiei muzeale, in cadrul „Etno-Tehno-Parcului”, ce prezinta in miniatura instalatii tehnice traditionale puse in functiune de forta apei) un atelier de astronomie-populara, dotat cu un telescop si axat pe dialogul dintre observatiile si cunostintele populare despre cer si astronomia modernă, intr-un context al observatiilor astronomice stiintifice, cu tehnica moderna, in 2009 – in Anul International al Astronomiei – este o initiativa mai mult decat laudabilă. Acesta a fost motivul principal pentru care am dorit ca proiectul nostru sa viziteze Muzeul Astra. Este important de mentionat si faptul ca Centrul de Informare si Documentare „Cornel Irimie”, prin biblioteca sa etnologica ne-a pus la dispozitie toate materialele de care aveam nevoie si nu le-am identificat in altă parte.
Interventia din film este realizata de catre Raluca Andrei, pedagog muzeal si coordonatorul programelor educationale din cadrul Complexului National Muzeal „ASTRA” din Sibiu.
Multumim conducerii muzeului pentru permisiunea acordata interviului si filmarilor in muzeu.
4.TRANSCRIPTUL ÎN LIMBA ROMÂNĂ ȘI ENGLEZĂ AL REPORTAJULUI ”CIOBANUL ASTRONOM”
– Vara cosim cu coasa si facem fân la vite.stii nu cu cositoarea, manual si că nu merge . ???? in fân și pe vreme bună, când e sezonul, că nu totdeauna e sezonul.
– Da ce urmăriti, luna soarele, stelele, Cum vă dați seama?
– După anotimpuri, după stele, după lună după cum s-o orientat. Da amu, aieștea nu mai știu!
– Și lucrul câmpului când se incepe, functie de ce , când era lună plină?
– Lucrul câmpului … cartoful s-o pus pe lună plină, ovăzul se pune pe lună plină și acele numa, da iasta iarba și fânul aiestea, după cum mere vremea, anotimpul, când ii vreme bună când ii, știi?
No, da așe, iestelalte au sezon – ovăzul pe lună veche se seamănă în pământ că pe lună nouă tot inspică, stii, toată vara. Cartoful tot pe lună veche se pune in pământ, primăvara de exemplu. Ieste lucrări pe ????? cu soare, cum se pică, că de exemplu vara, dă două săptămâni ploaie ai întârziat cu fânul, știi ce zic?
– Și cum , vă dați seama noaptea cum va fi vremea după stele sau cerul?
– Când îs dese stelele pe cer de nu astăzi pe mâine plouă, când îs rare îi spre vreme bună.
Să trăiți
No hai
Mă du că-mi face semn
Numa un pic
După de astea s-au orientat bătrânii
– Asa. Da asăzi nimeni nu mai tine cont de ele.
– Nu mai tine că noi miine alaltămine ne ducem acestaia bătrăni și cei tineri nu mai tin aștia după radio , după televiziune după MĂ pe miine plouă știi,
– Mai de mult nu erau din astea
– Mai de mult nu erau din astea. Mai de mult ”ma pe mîine plouă luați-vă ceva în spate”
da , moșu-i nebun- era un moș acolo deasupra când am fost cu oile, am zis că-i nebun pe când am fost acolo sus ne-a plouat de……no, de unde a stiut acela?
– De unde ?
– Cam atât știi, pe scurt. Dacă ar fi am putea să facem o istorie întreagă da aici nu poți grăi fiece, stii?
– Am înțeles cu luna , fazele lunii si celelalte. și totdeauna s-au adeverit, niciodată nu ați dat greș,
– În timp nu.
– Dea lungul timpului
– De-a lungul timpului, de-a lungul anilor, știi au, bătrânii au știut, în după ce trece de 2-3 aprilie samanaă ovăz, după ce din 5-6 de cartofi, apoi de mălai, că semănau și mălai atunci da acuma nu mai seamănă nimeni că acum …. și după cum a mers si atmosfera? Am mers primăvara la 1 aprilie la arat – au zis Schiopu e nebun că a mers să are la 1 aprilie-am arat atunci și o fost o vreme bună ca acuma si am pus cartofii și după aceea la veo trei zile a dat ploaia și două săptămâni a stat plugul în coleahnă, cum se zice, stii? În curte.
– Ce-am vrut să vă mai întreb, dvs cunoasteti configuratiile de pe cer, stelele – carul mare, carul mic, ati auzit de ele?
– Am auzit, dar dacă ar fi acolo ti le-as arăta, dar cum să ti le arăt ziua. Numai noaptea se văd.
– Știu, dar noaptea le cunoașteți care sunt?
– Cum să nu. Patru stele si stelele … Carul lui Traian ziceau bătrânii…
– Așa ziceau? Carul lui Traian? Ce frumos, dar de unde oare, de unde vine Carul lui Traian?
– Provine din co zis că o pus boii la carul cu paiele și so intâlnit cu un om șio zis bă că ori vrea dumnezeu ori nu eu tot mă duc cu boii mei, știi? și o dat un vânt și ca și cum ai merge pînă acolo știi pe când o fost acolo i-o rămas numa carul și roțile, paiele toate lea mînat vântul , si de atunci i-a rămas lumina pe cer si de atuncea s-a numit carul lui Traian.
Mai sunt Găinușa să-i zic asa, sunt vreo sase stele si se fac ciopor, si de aici răsar seara si merg asa si când le-ai văzut aici, să stii că-i ziuă. Si după asta se orientează.
– Dar cum i-ai zis, Găinușa?
– Găinușa, da , 5-6 stele grupate , un cioporaș. Dacă ar fi noapte și când e inseninat …. no si după acelea se orientează. S-au orientat bătrânii, nu noi, că noi acum avem ceasuri, dar atunci nu aveau, doar cocoșul și semnele pe cer. Luceafărul de zi, luceafărul de miazănoapte
– Deci funcție de cum se miscau stiau când se face ziuă
– Când era la amiazi luceafărul era miazănoapte, când era la asfințit, no amu nu-i mult până la ziuă. Asa a fost.
– Numele Dumneavoastră este?
– Ionu șchiopului, Schiopu Ion
– Mulțumim mult
– Să fii sănătos.
During summer, we mow with the scythe and make hay for the cattle, manually, you know , because the mower doesn`t work in the hay, and only when is good weather, when is the season, becouse not anytime is the season.
But what do you follow? The moon, the Sun, stars?
The seasons, the moon, the stars, that is what they followed. But nowadays they don’t know.
And the field work, when was it started, depending on what, full moon?
Field work : potatoes were planted on full moon, oats on full moon, and only these- but grass and hay , these only depending on weather, on season, when the weather is good, you know? But the others have a season – oats is to be planted on old moon, because on new moon it will hear all the summer, you know? The potatoes are also putted into the ground on old moon, for example, during spring. The other works on sunny weather, when it is, because for example during summer, if it rains for two weeks you will be late with the hay, you know what I ”m saying?
And how do you realize, during night, how will the weather be, after stars, or after the sky?
When the stars are abundant, if not today than tomorrow will rain, when stars are scarce the weather will turn to good.
So this is what the elders turned after.
But today nobody pays attention to these.
Pays no attention because tomorrow or day after tomorrow we the elders will be gone and the young ones pays no attention to these , they pay attention to radio, to television, to news, you know.
Aforetime there were no such things.
Aforetime there were no such things. Aforetime ”tomorrow it will rain, take some clothes on your back ”the old man is crazy” – there was an old man there above when I was with the sheep’s, we said he is crazy but when we were there above it rained….where did he knew?
Where did he?
That is it for now, in short. We could make a whole history about it but one cannot say anything, you know?
Not on long term
During years
During years, on long term, you know, the elders knew that after 2 or 3 of April they have plant oats, after that in 5 and 6 of April potatoes, and then corn, because they planted corn also aforetime, but now nobody plants corn no more because….and it depended on weather too. I went to plow one spring on 1 of April – they said SCHIOPU is crazy because he went plowing on 1 of April – I plowed then and it was a good weather just like now and then I planted the potatoes and after that after 3 days or so it started to rain and for two weeks the ploughs were sitting in the backyard.
What did I wanted to ask you? Are you familiar with sky patterns, the stars – Large chariot (Big dipper), Little chariot (Little dipper) have you heard about them?
I have heard but if they will be there I could point them to you, but how could I point them to you during day. One can see them only at night.
I know, but during night can you recognize them?
Of course we do. Four stars and the stars….
Elders called it ”Trajan`s chariot”
Is that so? Trajan s chariot, how nice, but why,? What is the origin of ”Trajan`s Chariot” name?
It comes from that he yoked oxen to the cart full with straws and he met a man and he said that with or without God s will, he will go on with his oxen, you know? And a great wind started and as one will go to that place you know, and the wind started and he remained only with the cart and its wheels , the straws and the rest were blown away by the wind , and since then the lights remained in the sky, and since then were called ”Trajan`s chariot”.
There are more: ”Găinușa”(the Hen) so to call it, there are some six stars and they are grouped and they rise from her in the evening and they go through here and when you see them here you will know the new day is coming. And this is what they followed.
But how did you named it? ”Găinușa” (the Hen)?
”Găinușa”(the Hen), yes. 5 or 6 stars grouped, a ”cioporaș” . If it would be night and when the sky is clear… they follow these too…. I mean the elders followed, not us because nowadays we have watches, but aforetime they have not, only the rooster and the signs in the sky, like for example ”Luceafărul de zi”, ”Luceafărul de miazănoapte”
So according to their movement elders knew when the dawn was coming?
When ”luceafărul” was above the head it was midnight, when at set it was not much until dawn . This is how it was.
And your name is?
John of the Lame, Schiopu Ion
Thank you very much
Be healthy.
Note – with help from Wikipedia.org:
Luceafăr in Romanian is the name of the „morning star” (the planet Venus) which in Romanian folklore is associated with demons but is also linked to the Greek Titan Hyperion. Mihai Eminescu wrote a poem called „Luceafărul” (The Morning Star) detailing some of the attributes that Romanian lore associated with the morning star.
With this name:
VENUS in the morning: Luceafărul-de-Dimineaţă, Luceafărul-de-Ziuă, Luceafărul-Porcilor, Luceafărul-Boului;
VENUS late: Luceafărul-de-Seară, Luceafărul-de-Noapte, Luceafărul-Ciobanilor;
Star VEGA from LIRA: Luceafărul-cel-Mare-de-Miezul-Nopţii, Luceafărul-cel-Frumos;
Star ALDEBARAN from TAURUS: Luceafărul-Porcesc, Luceafărul-Porcar;
Star SIRIUS from CANIS MAJOR: Luceafărul-de-Ziuă, Luceafărul-din-Zori;
Star(?) Hyperion:Luceafărul-cel-Mare-de-Noapte.