Când și unde au apărut constelațiile? Primele izvoare care ne vorbesc despre preocupările în domeniul astronomiei ne poartă pe malurile Tigrului și Eufratului, pe malurile Gangelui, ale fluviului Changjiang, în podișurile Americii Centrale, pe vârfurile Anzilor, pe valea Danubiului, ele apărând independent unele de altele, ca o necesitate vitală.
Configurația actuală a constelațiilor pe care le utilizăm în prezent se bazează în mare parte pe cele 48 de constelații descrise de renumitul astronom greco-egiptean din Alexandria , Ptolemeu în cartea sa Almagest, constelații recunoscute sub numele de constelații antice. A fost o situație interesantă până în anul 1922. Până în acel an, orice astronom amator putea să deseneze și să numească o constelație. S-a ajuns astfel la o sumedenie de hărți stelare, o mulțime de constelații mai mult sau mai puțin recunoscute de ghilda astronomilor. Pentru a se evita orice confuzie, Uniunea Astronomică Internațională (UAI) a împărțit cerul în 88 de regiuni care delimitează 88 de constelații. Astfel, sistemul de constelații recunoscut azi de UAI utilizează în mare parte mitologia greacă (constelațiile ptolemaice) și constelațiile „moderne” apărute mult mai târziu, la începutul secolului XVI, constelații create de astronomii Johann Bayer, Jakob Bartsch, Johhanes Hevelius și Nicolas Louis de Lacaille.
Din punct de vedere temporal, apariția constelațiilor poate fi urmărită în time-line-ul din secțiunea Cerul Românesc de pe pagina dedicată proiectului.
Ideea realizării acestui proiect a apărut ca urmare a îmbinării a doi factori. Pe parcursul numeroaselor prezentări ale cerului înstelat pe care Planetariul Baia Mare le-a efectuat în cupola de proiecție, s-a putut observa o sensibilitate crescută a vizitatorilor la prezentarea constelațiilor în varianta constelațiilor tradiționale românești. Publicul mai vârstnic rememora cu plăcere și bucurie nedisimulată grupările de stele știute de la bunicii lor, în timp ce tinerii descopereau surprinși că există constelații românești pe cer. Din păcate, generația actuală este complet ruptă de aceste reprezentări, reprezentări care au rezistat de-a lungul veacurilor dar care azi sunt în pericol de dispariție. Dispariție la care noi refuzăm să asistăm neputincioși.
Pentru a prezenta rezultatele acestui proiect într-o formă mai atractivă și accesibilă tinerei generații și pentru a le disemina la nivel internațional, am apelat la un soft foarte cunoscut de astronomii amatori și nu numai. În cadrul aplicației Stellarium, la secțiunea mitologii va apărea și varianta românească a cerului. Ni s-a părut interesant faptul că la capitolul mitologie stelară, înafara celei occidentale, care reprezintă de fapt constelațiile UAI, există doar o singură mitologie europeană și anume cea norvegiană. Cu ajutorul colaboratorilor noștri din cadrul acestui proiect, în cadrul segmentului mitologie vor apărea deocamdată doar 9 constelații, cele pe care le vom prezenta și în cadrul expoziției digitale.
Rezultatele preliminare ale documentării noastre le veți găsi în tabelul sinoptic al constelațiilor tradiționale românești din secțiunea Cerul Românesc de pe pagina dedicată proiectului.
Știm că tema nu este nici nouă și nici de o importanță covârșitoare pentru umanitate. Însă constelațiile românești reprezintă un bun național care nu merită să zacă în uitare. Ele sunt o comoară a spiritualității românești și reprezintă o etapă în evoluția conștiinței astronomice naționale (cum scria Andrei Dorian Gheorghe căruia îi mulțumim pentru susținerea proiectului), iar Planetariul Baia Mare va ajuta la păstrarea acestei pagini de istorie și tradiție românească.
șef secție Planetariu Ovidiu Ignat
responsabil tehnic proiect
Interviu in Muzeul in Aer Liber din Baia Mare – Muzeograf etnolog Janeta Ciocan – pentru proiectul Constelații Românești Tradiționale – derulat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare, in parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Asociația Arta Educației, proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Filmare: 12 iunie 2012
Ciprian Crișan
Constelatii Romanesti traditionale – Conferinta presa – 18 mai 2012
FILMUL CONFERINȚEI DE PRESĂ – update 27 mai 2012
Conferința de presă a lansării oficiale a proiectului CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – EXPOZIȚIE DIGITALĂ, proiect finanțat în 2012 de către Administrația Fondului Cultural Național. Inițiator: Muzeul de Mineralogie Baia Mare. Parteneri: Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Asociația „Arta Educației”. Proiectul își propune să reconstituie într-o perspectivă muzeistică originală, hi-tech și prin intermediul unui soft de planetariu virtual personalizat câteva dintre constelațiile recunoscute în viziunea populară românească și poveștile lor. Pentru mai multe detalii, urmăriti pagina: http://www.planetariubm.wordpress.com/constelatiiromanesti/
CONFERINȚA DE PRESĂ – LANSAREA OFICIALĂ A PROIECTULUI ”CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE
Proiectul ”CONSTELAȚII TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI – EXPOZIȚIE DIGITALĂ” va fi lansat oficial prin conferința de presă ce va fi organizată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare – secția Planetariu, vineri – 18 mai 2012, la orele 11.00, la sediul Planetariului din str. George Coșbuc nr.16., celebrând Ziua Internațională a Muzeelor printr-un demers inovativ excepțional cu o perspectivă culturală largă și un impact deosebit.
”CONSTELAȚII TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI”, proiect cultural finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, se prezintă ca o colaborare excelentă între Muzeul de Mineralogie – Planetariul Baia Mare, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, precum și Asociația ”Arta Educației”, menită să lărgească și să completeze orizontul cunoașterii unei fenomenologii cu totul aparte – ”știința populară”, tradițiile legate de fenomene astrale, viziunea populară asupra cerului și ”podoabelor” sale, în doar două cuvinte, ceea ce este definit ca ASTRONOMIE POPULARĂ.
Există multiple surse de informație în acest domeniu și mai ales, mult loc liber pentru cercetări necesare, etnografice, antropologice, care să recupereze mare parte din tezaurul imaterial ce cuprinde, printre altele, viziuni tradiționale independente asupra Universului, folcloristică astrală, concepții dinamice asupra fenomenelor atmosferice și astronomice etc. Există de asemenea și lucrări importante, deosebit de valoroase, ce rezumă sau pun cap la cap credințele populare, zisele, știutele și neștiutele, realizând adevărate hărți culturale ale credințelor populare. Aceste lucrări însă au caracterul unui demers științific și sunt mai puțin lizibile în uzul general, iar cele destinate audienței generale sunt și ele mai puțin cunoscute, datorită restrângerii interesului publicului pentru carte și ușor-alunecarea în secolul 21 către internautizare. Societatea informațională nu trebuie să suscite, însă, o rupere de tradiție și mai ales de comunicarea a ceea ce este tezaurul de cunoștințe populare, pentru că acestea comunică informații verificate și răsverificare, asociații între evenimente și anumite configurații naturale etc.
Proiectul ”CONSTELAȚII TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI” reprezintă un asemenea demers de cercetare și valorificare a cunoștințelor asociate domeniului ”astronomiei populare”, prin intermediul unor platforme de comunicare interactive foarte la modă astăzi – respectiv o expoziție digitală interactivă, implementarea unei versiuni românești a mitologiei populare pentru unul dintre planetariile virtuale cele mai cunoscute (Stellarium), realizarea unui seminar destinat publicului larg – cu conferințe ce vor cataliza interesul public față de viziunea populară românească asupra cerului și – în sfârșit – vor îmbogăți paleta de servicii a Planetariului Baia Mare, prin adăugarea unui pachet informațional nou de prezentare – pentru vizitatorii din țară și din străinătate, ce va evidenția tocmai mitologia populară astrală românească.
Mai multe informații – la Conferința de Presă!
18 mai 2012 ora 11.oo – de Ziua Internațională a Muzeelor,
la sediul din str.G.Coșbuc, nr. 16, al secției Planetariul Baia Mare, sala multimedia și cupolă.
program :
Prezentare proiect
Prezentare digitală
Întrebări
Prezentare cupolă
Pagina proiectului:
http://planetariubm.wordpress.com/constelatiiromanesti/
As fi dorit sa vin la BM sa vad expozitia dumneavoastra digitala multimedia si nu am reusit. Acum insa, o pot vedea pe Youtube si asta e bine. E interesant ca voi sunteți mai preocupați de recuperarea cunoașterii populare legate de cer decât sunt instituțiile dedicate unui asemenea program de salvare a memoriei culturale imateriale.