ZIUA CONSTELAȚIILOR ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE LA BACĂU

observator-600x360Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” din Bacău, partener al proiectului Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională, va organiza vineri, 11 octombrie, ora 10, în cadrul subunităţii Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, „Ziua Constelaţiilor”.

Vor fi prezentate la început în cadrul unui spectacol de planetariu constelaţiile occidentale, după care va urma o videoproiecţie a constelaţiilor tradiţionale româneşti, urmărindu-se readucerea în atenţia publicului băcăuan a tezaurului de cunoştinţe şi credinţe populare româneşti cu privire la cer, astfel ca publicul vârstnic să rememoreze cu plăcere grupările de stele ştiute de la bunicii lor, iar tinerii să descopere că există constelaţii româneşti pe cer.

Via Comunicat de presă

Update: Albumul evenimentului

Această prezentare necesită JavaScript.

1. DENUMIREA ACTIVITĂŢII: „ZIUA CONSTELAŢIILOR”
2. DATA ŞI ORA: 11 octombrie 2013, ora 10
3. LOCAŢIA ACTIVITĂŢII: sediul Observatorului Astronomic „Victor Anestin”, Bacău
4. ORGANIZATORUL ACTIVITĂŢII: OBSERVATORUL ASTRONOMIC „VICTOR ANESTIN” – Muzeograf Maria Velea
5. DESCRIEREA PE SCURT A ACTIVITĂŢII:
Actiunea a început prin prezentarea spectacolului de planetariu „Constelaţiile occidentale”. A urmat o videoproiecţie în cadrul căreia au fost prezentate constelaţii occidentale cu reprezentările lor artistice, cu ajutorul programului „Stellarium”, explicându-se apoi cum stelele din unele constelatii au fost grupate diferit de către români, prezentându-se astfel şi constelaţiile româneşti tradiţionale şi credinţele legate de ele. Videoproiecţia a continuat cu clipurile de prezentare a 9 dintre constelaţiile româneşti tradiţionale, urmate de filmul „Legenda Cerului”.

6. NUMĂR DE PARTICIPANŢI : 60 persoane

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!