SUMARUL PROIECTULUI

maxresdefaultÎn context cultural, judeţul Maramureş este binecunoscut, atât la nivel naţional cât şi internaţional, ca având o bogăţie şi o diversitate culturală remarcabilă, dacă este să amintim doar Şcoala băimăreană de pictură, tradiţiile populare puse în valoare de ansambluri şi grupuri folclorice de renume sau de meşteşugari iscusiţi, care creează adevărate comori de artă tradiţională, prezentate la târguri de profil din ţară şi străinătate.

Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale” acoperă în primul rând nevoia de a promova și prezerva o componentă specială a tradițiilor populare (astronomia populară), iar faptul că o face prin mijloace moderne, mai accesibile publicului tânăr, poate determina creșterea interesului acestuia pentru astronomie și tradițiile populare românești. În al doilea rând, oferta culturală în judeţ pentru publicul larg trebuie dezvoltată și diversificată  și nu în ultimul rând, Muzeul de Mineralogie și Muzeul de Etnografie, fiind implicate în organizarea programului cultural, au astfel ocazia de a-şi promova activitatea şi de a colabora între ele.

Oferta culturală existentă la nivelul Muzeului Mineralogic și a Planetariului constă în prezent în expoziții tematice, expoziții itinerante, activități de club muzeal cu tematică astronomică pentru elevi, website interactiv, concursuri, prezentări și observații astronomice clasice.

Prezentările astronomice digitale pot extinde programele culturale și educaționale specifice Planetariului mult peste nivelul clasicelor prezentări ale cerului de noapte. Vizitatorii sunt mai atrași de imaginile în mișcare ale prezentărilor digitale  interactive, decât de prezentările statice, iar impresia lăsată este mai de durată. De remarcat și  creșterea interesului tinerilor pentru  orice fel de prezentări pe suport digital, lucru care ne oferă șansa de a promova activităţi interactive coerente pentru atragerea publicului tânăr către muzee, expunerea unor ”TABLOURI” DIGITALE DINAMICE  funcționând ca un magnet, care atrage atenția acestui public asupra mesajului transmis.

Proiectul cultural ”CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE” va consta în activități de documentare  și cercetare privind tradițiile populare românești în domeniul astrelor, rezultatele acestora fiind folosite la realizarea de prezentări digitale (script-uri) cu constelații tradiționale românești, bazate pe un program de planetariu virtual open-source (Stellarium.org). Script-urile realizate vor fi prezentate în cadrul unei expoziții digitale. Cu ocazia inaugurării expoziției, se va organiza un seminar, unde vor fi prezentate și dezbătute teme privind simbolistica cerului în astronomia populară românească în comparație cu alte mitologii stelare. Pentru atragerea unui public cât mai numeros, atât expoziția cât și seminarul vor fi promovate în cadrul unor activități specifice.

Feedback-ul dumneavoastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.