„ZIUA CONSTELAŢIILOR” la CONSTANȚA – organizată pe data 7 octombrie 2013, ora 11.00. Organizator Complexul Muzeal de Științele Naturii Constanța în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa. Conferința s-a desfășurat sala de conferinţe ing. Marcel Stanciu din Bv. Mamaia Nr. 255.
Au fost prezentate videoproiecţii a filmelor digitale rezultale din prima ediţie a proiectului, lecturi publice, expuneri şi comparaţii cu alte mitologii stelare pe această temă. Invitați pentru dialogul constelațiilor populare au fost Uniunea Democrată Turcă din România și Uniunea Rușilor Lipoveni.
Proiectul cultural „Constelaţiile Româneşti Tradiţionale – Etapa națională”, este realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, de către Muzeul de Mineralogie Baia Mare împreună în parteneriat cu planetarii, observatoare astronomice publice şi asociaţii de astronomi amatori din România.
Admin.
Update: ZIUA CONSTELAȚIILOR ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE LA CONSTANȚA (FRAGMENT) Nichifor Vorobiov – Uniunea Rușilor Lipoveni despre tipare stelare și mitologice ale rușilor lipoveni.
Similare
Publicat de
crtrocom
Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Vezi toate articolele scrise de crtrocom