CONSTELAȚIA SCORPIA DIN SCORPIUS U.A.I

LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE

32. SCORPIA (SCORPIUS) The Scorpion

image153

PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM

Scorpionul este o constelație ecliptică cu o vizibilitate optimă de la această latitudine în luna iulie. Se învecinează cu constelațiile Altarul, Echerul, Lupul, Balanța, Ophiucus și Săgetătorul. Cea mai strălucitoare stea a constelației este Antares, o roșiatică gigantă cu un diametru de peste 800 de ori mai mare decât al Soarelui. Scorpionul a fost pus pe cer de un popor din zona mai caldă, acolo unde acest animal e binecunoscut și unde această constelație urcă mai sus pe cer. Pentru țăranii din România, care nu știau prea multe despre acest animal, constelația a fost asemuită cu o scorpie, o dihanie fioroasă cu niște gheare năprasnice, însetată de sânge, care a fost aruncată de diavol în fața omului temerar care încerca să ajungă la Dumnezeu.

 

Scorpius is an ecliptic constellation with optimal visibility at this latitude in July. It is bordered by the constellations  Ara, Norma, Lupus, Libra, Ophiuchus and Sagittarius. The brightest star of the constellation is Antares, a red giant with a diameter of more than 800 times larger than the Sun. Scorpius was put on sky by people living in warmer area, where the animal is well-known and where this constellation climbs higher in the sky. For the peasants of Romania, who did not know much about this animal, the constellation has been likened to a witch, a monster with claws, bloodthirsty, which was thrown by the devil in front of the bold man who attempt to reach God.

image156

 Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!