Planetariul Baia Mare a organizat Sâmbătă, 19 octombrie 2013, între orele 20.00 – 00.30 o seară de observații astronomice, eveniment ce a marcat ”Ziua Observațiilor” din cadrul proiectului ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională”, proiect cultural-științific de anvergură națională, inițiat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare și sprijinit de Administrația Fondului Cultural Național.
Serata astronomică de Sâmbătă a prilejuit observarea Lunii cu telescopul și luneta din dotarea planetariului, video- proiecții în cupolă și sala multi-media, vizitarea expozițiilor și două spectacole tematice speciale de planetariu, în care au fost identificate constelațiile românești și puse în dialog cu constelațiile oficiale recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională.
Cei 250 de participanți la acest eveniment au fost nevoiți să ”suporte” rigorile unui concurs surpriză, în care li s-a cerut să fie creativi și să inventeze constelații. Cele 60 de lucrări primite de juriu au fost foarte corect apreciate și premiate cu planisfere și cărți din domeniul astronomic.
Această prezentare necesită JavaScript.
În sfârșit, organizatorii, apreciind succesul acestei seri, promit organizarea peste două săptămini, a unei noi seri de observații când, pe Lună Nouă, identificarea pe cerul de noapte a obiectelor de adâncime va fi mai facilă.
Admin.
Similare
Publicat de
crtrocom
Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Vezi toate articolele scrise de crtrocom
Am fost, am văzut, mi-a plăcut! Planetariul Baia Mare este cel mai tare!
Mie îmi place la planetariul nostru din Baia Mare că întotdeauna au ceva nou de prezentat. Anul trecut am văzut expoziția și m-am întristat că românii au numai nouă constelații și alții au mai multe. Mi-am zis … asta e și aici stăm mai rău. Acum înțeleg că o să vedem 39 de constelații. E super. Felicitări pentru cei ce lucrează acolo că au așa idei.