SEARĂ ASTRONOMICĂ TEMATICĂ LA PLANETARIUL BAIA MARE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Planetariul Baia Mare a organizat Sâmbătă, 19 octombrie 2013, între orele 20.00 – 00.30 o seară de observații astronomice,  eveniment ce a marcat ”Ziua Observațiilor” din cadrul proiectului ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională”, proiect cultural-științific de anvergură națională, inițiat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare și sprijinit de Administrația Fondului Cultural Național. 

Serata astronomică de Sâmbătă a prilejuit observarea Lunii cu telescopul și luneta din dotarea planetariului, video- proiecții în cupolă și sala multi-media, vizitarea expozițiilor și două spectacole tematice speciale de planetariu, în care au fost identificate constelațiile românești și puse în dialog cu constelațiile oficiale recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională.

Cei 250 de participanți la acest eveniment au fost nevoiți să ”suporte” rigorile unui concurs surpriză, în care li s-a cerut să fie creativi și să inventeze constelații. Cele 60 de lucrări primite de juriu au fost foarte corect apreciate și premiate cu planisfere și cărți din domeniul astronomic.

Această prezentare necesită JavaScript.

În sfârșit, organizatorii, apreciind succesul acestei seri, promit organizarea peste două săptămini, a unei noi seri de observații când, pe Lună Nouă, identificarea pe cerul de noapte a obiectelor de adâncime va fi mai facilă.

Admin.

About crtrocom

Muzeul de Mineralogie – sectia Planetariu Baia Mare a demarat, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural National, proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională”, un proiect național de redescoperire și promovare a cerului românesc, așa cum l-au văzut și interpretat strămoșii noștri.
Continuare a proiectului realizat în 2012 de Planetariul Baia Mare cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” reunește intr-un parteneriat amplu, planetariile, observatoarele astronomice, cluburile și asociațiile de profil din România și are ca obiective specifice :
– Promovarea și valorificarea la nivel național a elementelor specifice viziunii populare românești asupra cerului
– Conștientizarea de către publicul național a caracterului specific și original al tradițiilor românești legate de viziunea populară asupra cerului înstelat
– Creşterea interesului pentru astronomie la nivel național

Bookmark the permalink.

2 Responses to SEARĂ ASTRONOMICĂ TEMATICĂ LA PLANETARIUL BAIA MARE

  1. Ralisa Deb says:

    Am fost, am văzut, mi-a plăcut! Planetariul Baia Mare este cel mai tare!

  2. Madalina N. says:

    Mie îmi place la planetariul nostru din Baia Mare că întotdeauna au ceva nou de prezentat. Anul trecut am văzut expoziția și m-am întristat că românii au numai nouă constelații și alții au mai multe. Mi-am zis … asta e și aici stăm mai rău. Acum înțeleg că o să vedem 39 de constelații. E super. Felicitări pentru cei ce lucrează acolo că au așa idei.

Feedback-ul dumneavoastră!