CONSTELAȚIA VĂCARUL ALIAS BOOTES U.A.I

LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE

24. VĂCARUL (BOOTES) The Herdsman

image116

PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM

Boarul este o constelație zenitală ușor de identificat pe cerul nopților de primăvară-vară, după cea mai strălucitoare stea a sa, Arcturus (care înseamnă urs în limba greacă). Aceasta se găsește ușor, prelungind oiștea Carului Mare. Este învecinată cu constelațiile Dragonul, Hercule, Coroana Boreală, Capul Șarpelui, Fecioara, Coma Berenices, Câinii de vânătoare și Carul Mare. În unele locuri din România constelația este asociată cu un văcar. Acesta are în grija sa cei șapte boi identificați în stelele mai strălucitoare ale Ursei Mari.

 

Bootes is a zenithal constellation, easily identifiable in the spring-summer nights sky, after the brightest star, Arcturus (which means bear in Greek language). It is easy to be found, extending the shaft of the Great Chariot (Ursa Major). It is bordered by the constellations Draco, Hercules, Corona Borealis, Serpens Caput, Virgo, Coma Berenices, Canes Venatici and the Great Chariot. In some places in Romania, the constellation is associated with a Herdsman(văcar). It takes care of the seven oxes identified in the brightest stars of Ursa Major.

image119

 Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!