CONSTELAȚIA PORUMBIȚA – ÎN COLUMBA A U.A.I

LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE

25. PORUMBIȚA (COLUMBA) The Turtle Dove

image121

PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM

Porumbelul este o constelație australă creată de astronomul olandez Petrus Plancius în secolul XVI. Este de fapt o grupare de stele desprinsă din Câinele Mare, dar care se află pe lista celor 88 de constelații oficiale recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională. Este vizibilă de la această latitudine doar în apropierea liniei orizontului pe cerul nopților de iarnă. Are ca vecini constelațiile Câinele Mare, Pupa, Pictorul, Dalta și Iepurele, iar cea mai luminoasă stea a sa se numește Phact. Fiind o constelație relativ nouă și greu vizibilă de la această latitudine, este destul de puțin cunoscută în România. Totuși, țăranii noștri au asociat gruparea de stele cu porumbița trimisă de Noe de pe arca sa la sfârșitul potopului în căutarea uscatului, porumbiță ce s-a întors pe navă cu o ramură de măslin în cioc.

 

Columba is a Southern constellation created by Dutch astronomer Petrus Plancius in the sixteenth century. It’s actually a group of stars detached from Canis Major, but  it is listed among the 88 official constellations recognized by the International Astronomical Union. It is visible from this latitude only near the horizon in the winter nights sky. Its neighbor constellations  are Canis Major, Pupa, Pictor, Caelum and Lepus, and the brightest star is called Phact. Being a relatively new constellation and difficult to see from this latitude, is quite low recognised in Romania. However, our peasants associated this grouping of stars with the dove sent by Noah from the ark at the end of the flood looking for land, dove that was returning to the ship with an olive branch in its beak.

image123

 Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!