LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE
2.SCAUNUL LUI DUMNEZEU (CASSIOPEIA) God’s Chair
PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM
[cryout-multi][cryout-column width=”1/2″]
În versiune tradițională românească, constelația Cassiopeia poartă numele de Scaunul lui Dumnezeu, Tronul Ceresc, Mânăstirea, pentru că mânăstirea este considerată Casa Domnului. Această identificare poate fi regăsită cu uşurinţă pe cerul nopţilor de iarnă, când forma constelaţiei Cassiopeia seamănă cel mai mult cu un scaun. Această constelație a fost aleasă pentru a ilustra componenta religioasă a viziunii populare româneşti asupra cerului.
[/cryout-column] [cryout-column width=”1/2″]
Roumanian peasants called constellation Cassiopeia Scaunul lui Dumnezeu (God’s Chair) or Mănăstirea (the Monastery), because, of course, a monastery is also God’s Seat or Chair. This identification can be easily found on winter nights sky, when the shape of Cassiopeia resemble the most with a chair.
This constellation was chosen to illustrate the religious component of roumanian peasants vision about the sky.
[/cryout-column] [cryout-column width=”1/2″] [/cryout-column] [/cryout-multi]
Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013
Similare
Publicat de
crtrocom
Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Vezi toate articolele scrise de crtrocom