CONSTELAȚIA ȚAPUL DIN CAPRICORNUS AL U.A.I

LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE

14. ȚAPUL (CAPRICORNUS) The He-goat

image069

PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM

Capricornul este o constelație ecliptică identificată de Ptolemeu, cu o vizibilitate optimă de la această latitudine în perioada toamnei. Se învecinează cu constelațiile Săgetător, Vulturul, Vărsătorul și Peștele Austral. Cea mai strălucitoare stea a constelației este δ Capricornus, Deneb Algedi. Capricornul este ființa mitologică jumătate țap, jumătate pește în care s-a metamorfozat zeul Pan pentru a scăpa de gigantul Typhon. În mitologia românească, formațiunea este denumită Țapul sau Cornul Caprii. În închipuirea țăranului român, atunci când fulgeră în Cornul Caprii va urma cu siguranță vreme ploioasă.

 

Capricornus is an ecliptic constellation identified by Ptolemy, with optimal visibility at this latitude in the autumn. It is bordered by the constellations Sagittarius, Aquila, Aquarium and Piscis Austrinus. The brightest star of the constellation is δ Capricornus, Deneb Algedi. Capricorn is a mythological creature half goat, half fish, in which god Pan has been metamorphosed to escape the giant Typhon. In Romanian mythology, the constellation is called He-goat or Goat’s horn.  In the Romanian peasant imagination when it lightens in the Goat’s horn, rainy weather will surely follow.

image071

 Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!