CONSTELAȚIA CRUCEA-MICĂ DIN DELPHINUS AL U.A.I

LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE

13. CRUCEA MICĂ (DELPHINUS) The Little Cross

image064

PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM

Constelația Delfinul este o constelație zenitală ușor de identificat pe cerul nopților de vară. Este înconjurată de constelațiile Calul Mic, Vulturul, Săgeata, Pegasus și Vărsătorul. Formațiunea nu conține stele foarte strălucitoare, cele mai luminoase fiind Sualocin și Rotanev, cu magnitudini aproape de limita vizibilității. Cu toate acestea strămoșii noștri vedeau acolo „crucea de mână cu care merg preoții la zi întâi”, adică crucea frumos împodobită cu care preoții ortodocși  trec din casă în casă la început de an.

 

Delphinus is a zenithal constellation easily identifiable in summer nights’ sky. It is surrounded by the  constellations Equuleus, Aquila, Sagitta, Pegasus and Aquarius. The constellation does not contain very bright stars, the brightest being Sualocin and Rotanev with magnitudes close to the visibility limit. However our ancestors saw there „the hand cross carried by the priests on the first day”, that is the beautifully adorned cross carried by the Orthodox priests from house to house at the beginning of the year.

image066

 Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!