CONSTELAȚIA CALUL SAU GĂVADUL MARE ÎN LEO A U.A.I

LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE

16. CALUL (LEO) The Horse

image079

PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM

Leul este o constelație ecliptică vizibilă pe cerul nopților senine de primăvară. Se învecinează cu Leul Mic, Coma Berenices, Fecioara, Cupa, Sextantul și Racul. Cea mai strălucitoare stea a constelației este Regulus, numită de multe ori „Inima Leului”. În mitologia greacă, Leul a fost identificat ca fiind Leul Nemean, care-și  teroriza regiunea în care habita și care a sfârșit în cele din urmă ucis de Hercules într-una dintre cele 12 munci ale sale. Poporul român a văzut în acea zonă de cer configurația unui cal, numind zona respectivă Calul sau Găvadul Mare, constelație ce are un echivalent  mai mic în Pegasus, Găvadul Mic.

 

Leo is an ecliptic constellation, visible in the clear spring nights’ sky. It is bordered by Equuleus, Coma Berenices, Virgo, Crater, Sextans and Cancer. The brightest star of the constellation is Regulus, often called „Lion Heart”. In Greek mythology, Leo was identified as being the Nemean lion, that had terrorized the region in which habitats and ended finally killed by Hercules in one of the 12 labors of his. Romanian people saw in that zone of the sky the configuration of a horse, calling it The Horse, or Great Găvad, constellation which has a smaller equivalent in Pegasus, Small or Little Găvad.

image081

 Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!