CONSTELAȚIA BALAURUL DIN DRACO

LISTA CELOR 39 DE CONSTELAȚII ROMANEȘTI TRADIȚIONALE

17. BALAURUL (DRACO) The Dragon

image083

PANOU VIRTUAL VIDEO - CLICK AICI PENTRU FILM

Dragonul este o constelație circumpolară vizibilă de la această latitudine pe tot parcursul anului, perioada optimă pentru observare fiind la culminația sa, în luna iulie. Constelația este una amplă și are granițe comune cu constelațiile Cepheus, Lebăda, Lyra, Hercule, Boarul, Ursa Mare, Girafa și Ursa Mică. Cea mai strălucitoare stea a constelației este γ Draco, Etamin. Gruparea de stele a fost denumită de români Balaurul, nu însă cu înțelesul de șarpe fioros ci mai degrabă asocierea a fost făcută cu zmeul din poveștile și baladele populare românești, zmeu cu care se putea măsura în luptă doar voinicii Feți-Frumoși.  În dispunerea stelelor din constelație pot fi remarcate două trapeze. Trapezul din mijloc a fost denumit Încolăcitura sau Colacul iar cel din margine, Capul Balaurului.

 

Draco is a circumpolar constellation visible from this latitude throughout the year, the optimal time for observation is  at his culmination in July. The constellation is a broad one and has common border with the constellations Cepheus, Cygnus, Lyra, Hercules, Bootes, Ursa Major, Camelopardis and Ursa Minor. The brightest star of the constellation is γ Draco, Etamin. The group of stars was named by the Romanians the dragon(Balaur), but not in the sense of fierce snake but rather the Zmeu or Balaur – a  character from Romanian folk tales and ballads, which fight with Prince Charming. In the arrangement of the stars in the constellation, two trapeziums can be seen. The middle trapezius was named Twist or Coil and the one form the  edge Dragon(Balaur) Head.

image086

 Proiectul ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” – 2013

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!