SEARĂ DE OBSERVAȚII ASTRONOMICE LA CONSTANȚA 12 OCTOMBRIE: ORELE 20.00 – 21.00

Clipboard01Pe 12 octombrie 2013, între orele 20.00 -21.00 Complexul Muzeal de Științele Naturii Constanța vă invită la o seară de observații astronomice tematice, pentru a identifica pe bolta cerească constelațiile așa cum le-au imaginat străbunii noștri.

Dialogul dintre constelațiile occidentale recunoscute de Uniunea Astronomică Internațională și Constelațiile populare românești reprezintă o temă de actualitate, în sensul recuperării și promovării tezaurului de cunoștințe populare, multe dintre acestea atrăgând atenția specialiștilor datorită ingeniozității și profunzimii gândirii populare care a imaginat ipostaze cosmogonice și antropogenice cu totul inedite aparținând unei dimensiuni speciale, a creștinismului cosmic, despre care atât de frumos explica Mircea Eliade.

Admin

UPDATE:

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!