DO YOU LIKE STELLARIUM? CONSTELAȚIILE ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE ÎNTR-UN PLANETARIU VIRTUAL

crtstellarium

Una dintre frumoasele ambiții ale proiectului CRT – ediția I și a II-a a fost de a aduce, pentru fanii astronomiei și ai culturii populare, constelațiile românești tradiționale pe unul dintre softurile de planetariu virtual consacrate și utilizate de milioane de oameni din lumea întreagă. Doar câteva proceduri tehnice simple ne despart de adoptarea pachetului CRT de către platforma care susține programul STELLARIUM.

screenshot stellarium

Toate constelațiile românești tradiționale pot fi însă urmărite într-o variantă demo a programului în care va trebui, pentru moment, instalați Dumneavoastră pachetul de date suplimentar, conform instrucțiunilor de mai jos.

Accesați pagina programului STELLARIUM și descărcați varianta pe care o doriți de Open Source (32 bit sau 64 bit pentru Windows – cu suport și pentru Linux, Mac etc.) ref.link: http://www.stellarium.org/

IMPORTANT! DACĂ AȚI URMĂRIT TUTORIALUL – ÎN VERSIUNEA ACEASTA NU MAI TREBUIE INSTALAT ȘI SCRIPTUL SSC – ȘI DE ACEEA NU SE VA REGĂSI IN ARHIVĂ!

1. Descărcați arhiva ”romana.zip”

2.Dezarhivați arhiva romana.zip – folderul ”romana” trebuie copiat și se va regăsi în

subfolderul ”skycultures” al programului ”Stellarium” din Program Files (în Windows).

3. Deschideți programul Stellarium și apoi tastați F4 (tasta funcțională). Din ”Mitologie Stelară” (Sky cultures) selectați ”Româna”.

4. Dacă apăsați tasta ”R” veți obține reprezentările artistice ale constelațiilor; apăsând tasta ”V”, veți obține numele constelațiilor, iar cu tasta ”C”, liniile constelațiilor.

Interfața este prietenoasă și aveți două bare elegante de navigare.

Kitul de instalare al constelațiilor românești în aplicația de planetariu virtual open source Stellarium va fi descărcat de mai jos de pe linkul DESCARCĂ. Tutorialul de instalare realizat de Radu Lodina – Indecosoft Baia Mare.

DESCARCĂ (arhivă zip)

FIȘIERE DEMO – SCRIPT DEMO : REALIZARE  SCRIPT INDECOSOFT – GRAFICA ZAMFIR ȘOMCUTEAN

Și rezultatul ….

Dacă veți considera prea dificile operațiunile de personalizare, vă reamintim că veți avea doar puțin timp de așteptat până ce versiunea următoare a programului STELLARIUM va etala și constelațiile românești tradiționale!

Admin

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!