CELE 39 DE CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – ÎNTR-UN PLAYLIST PE YOUTUBE. DAR NOI ÎI VOM SPUNE EXPOZIȚIE-VIRTUALĂ!

Dintr-o anumită perspectivă … este o expoziție virtuală ce cuprinde toate cele 39 de constelații românești tradiționale! Proiectul CRT poartă marca Planetariului Baia Mare! Alături de cele 9 constelații consacrate, printre care vă amintim de Carul-Mare, Fata-de-Împărat, Puțul-cu-jgheab, Ciobanul-cu-oile, Coasa, Capra-cu-trei-iezi, Hora, Tronul-ceresc etc, impresiile puternice pe care cerul înstelat cu magia și poveștile sale le-au suscitat în sufletele românilor s-au tradus printr-o uimitoare construcție cosmologică, cu referințe precum Secera, Sfredelul-mare, Văcarul, Dulăul, Crapii, Berbecul, Fecioara, Trisfetitele, Cântarul, Corbul, Balaurul, Calul, Crucea-mică, Crucea-mare, Țapul, Frații, Vierii ș.a.m.d.

Cele trei componente esențiale, ca tematizare a cerului românesc, componenta ancestrală, cea religioasă și cea a originii poporului român sunt magistral și larg reprezentate în dinamica compozițiilor scenice ale constelațiilor populare. Vom reveni cu un studiu explicativ.

Admin.

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 - patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale - expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)
Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!