TOCMAI A FOST LANSAT STELLARIUM 0.13.0 – SOFTWARE DE PLANETARIU VIRTUAL – CARE PRINTRE ALTE ÎMBUNĂTĂȚIRI A ADĂUGAT VIZIUNEA POPULARĂ ROMÂNEASCĂ ASUPRA CERULUI: CONSTELAȚIILE ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE

stellarium-0130

Sursa: www.stellarium.org
Aproape nouă luni de zile i-au fost necesare echipei de dezvoltare pentru a pregăti ediția 0.13.0 a binecunoscutului software de planetariu virtual, utilizat de milioane de internauți, cu o rată de aproape 40.000 de descărcări săptămânale.

Principalele îmbunătătțiri aduse vizează nucleul nou, reproiectarea umbrelor, culori aplicate meteorilor sporadici și celor grupați, randarea cozilor de comete, noi texturi, pluginuri noi precum – ecuația timpului, modificări ale câmpului de vizualizare, stele navigaționale – markeri pentru 58 de asemenea stele, ploi meteorice, o nouă versiune a pluginului sateliților și o versiune proaspătă a pluginului exoplanetelor. Alte pluginuri noi vizează quasarii, pulsarii, marker de compas, oculare, supernove istorice, analize de observabilitate și nove strălucitoare.

Au fost, desigur, rezolvate și o serie de buguri și aplicate îmbunătățiri ale performanței programului. A fost actualizat fișierul de configurare și file-ul Sistemului Solar. Dată fiind multitudinea adăugărilor și corecțiilor, cea mai bună cale de a evita problemele și a vă bucura de ce poate oferi noua versiune stellarium este să dezinstalați vechea versiune, cu stergerea configurărilor vechi și să procedați la o instalare nouă.

Una din contribuțiile spectaculoase care au fost atașate acestei versiuni 0.13.0 a planetariului virtual Stellarium este reprezentată de mitologia stelară românească care apare acum figurată în compania unor mitologii stelare istorice prestigioase precum cea arabă, aztecă, chineză, egipteană, indiană vedică, inuită, coreană, lakotă, maori, navajo, norvegiană, polineziană, samită, tongan, tupi-guarani și occidentală.

Este de remarcat faptul că mitologia stelară românească, cu excepția mitologiei astrale norvegiene și a celei occidentale ce vizează proiecția orizontului clasic al mitologiei astrale grecești, preluată în sistematica astronomică modernă – este singura proiecție de astronomie populară națională dintre cele înscrise, conferind o aură cu totul specială constelațiilor românești tradiționale, accesibile acum milioanelor de utilizatori ai acestui software remarcabil de planetariu virtual, unicul de tip open source, care este gratuit și actualizat periodic.

Proiectul Constelații Românești Tradiționale care a vizat prin cele două ediții ale sale popularizarea la nivel regional, național și internațional a viziunii populare românești despre cer și stele, a fost un proiect finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și inițiat de către Planetariul Baia Mare (actualul Complex Astronomic Baia Mare), cu colaborarea unor parteneri locali și la nivel național, reunind la un moment dat cele mai prestigioase instituții astronomice românești.

Mai multe detalii despre proiect, parteneri și secvențele acestui film de mare succes, puteți descoperi pe site-ul proiectului Constelații Românești Tradiționale: http://www.crt-ro.com

Ciprian Crișan – PR
Complexul Astronomic Baia Mare

Feedback-ul dumneavoastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.