PUBLICAȚII

 

2017. ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARĂ AL COMPLEXULUI ASTRONOMIC BAIA MARE

afis anuar Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare 2017 este prima parte a unui triptic ce cuprinde trei publicații anuale și valorifică componenta patrimoniului cultural imaterial reprezentată de astronomia populară, într-un dialog cu astronomia științifică de actualitate, fiind un demers prin excelență pluridisciplinar. Realizat cu co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național, în baza unui proiect editorial care a fost tipărit la Tipografia Ceconii Baia Mare, într-un format de Album de Lux, având o calitate a tiparului cu totul excepțională, cu un tiraj de 800 exemplare, tiraj epuizat, Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare este o publicație de referință adresată tineretului, colegilor specialiști de la muzee și planetarii, asociațiilor și cluburilor astronomice și a fost un prilej excelent de popularizare a celor 39 de constelații românești tradiționale, de interpretare a simbolisticii solare din arhitectura tradițională maramureșeană și nu numai, de comparare a viziunii tradiționale românești asupra cerului înstelat cu mitologiile astrale ale altor popoare din lumea întreagă și, printre alte articole interesante, de etalare a calendarului evenimentelor astronomice ale anului 2018, într-un format accesibil și dinamic. Publicația a cuprins ca supliment o hartă stelară interactivă (planisferă) care surprinde constelațiile românești tradiționale în raport cu cele UAI și repere către cele mai importante stele. Publicație 120 pagini plus coperta, înregistrată ISSN.

Anuarul Complexului Astronomic Baia Mare – în format digital poate fi consultat AICI (LINK)


2017. COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE – CALENDAR MURAL PENTRU ANUL 2018

calendar ianuarieA ieșit de la tipar, noul calendar mural al Complexului Astronomic Baia Mare pentru anul 2018, care continuă tematic abordarea interdisciplinară asumată în acest an de instituția noastră prin proiectul Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători și Anuarul de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare, proiect editorial care ca și primul proiect menționat sunt dedicate popularizării viziunii populare despre univers, etno-cosmologia românească.

Calendarul de perete pentru anul 2018, care cuprinde o serie de fotografii uluitoare, de o calitate artistică fără cusur, nu se abate de la această linie tematică, având ca titlu generic ”Simboluri astrale în arhitectura populară din Maramureș”, cu trimitere la titlul unei expoziții de fotografii realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel și prezentată pe simezele instituției noastre. Selecția fotografiilor a fost realizată împreună cu autorul, domnul Ilie Tudorel, DTP-ul a fost asigurat de Ciprian Crișan, iar tipărirea realizată la Ceconii.

Calendarul cuprinde, bine înțeles, evenimentele astronomice notabile ale anului 2018 și reflectă urarea pe care o facem tuturor vizitatorilor noștri de a avea un an nou minunat, anul dinaintea jubileului Complexului Astronomic Baia Mare care, în 2019 va aniversa 50 de ani de la inaugurarea sa.

Calendarul mural al Complexului Astronomic Baia Mare 2018 poate fi consultat în format digital AICI (LINK)


2016. MANUALE PENTRU MUZEOGRAFI – GHIDAJ NEVĂZĂTORI

Broșură realizată în anul 2016, ca parte a proiectului ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă” (cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în 2016), cuprinzând instrucțiuni și sugestii de lucru cu persoanele ce prezintă deficiențe de vedere sau nevăzătoare, pentru o mai bună înțelegere a primei expoziții astronomice tactile pentru nevăzători. Pentru a înțelege modul în care persoanele nevăzătoare percep realități fizice tridimensionale și pentru a putea oferi sugestia mentalizării bolții cerești cu stelele constelațiilor românești tradiționale selectate, pentru a imagina corect poziționarea obiectelor reprezentate ce sunt figurații ale constelațiilor, această publicație este un îndrumar de bune practici și – de asemenea – un ghid pentru muzeografiii ghizi ce au avut în grijă expozițiile tactile itinerate în mai multe locații din țară ca parte a proiectului. Tiraj 200 exemplare.

Manual Muzeografi

MANUAL MUZEOGRAFI (descărcare – click dreapta, SAVE AS …)

Vezi de asemenea pagina proiectului ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă”


Publicațiile Proiectului ”Constelații Românești Tradiționale – Etapa Națională” 2013 sunt:

– Broșura de prezentare a celor 39 constelații populare românești: ghid de identificare pe bolta cerească;

– Planisfera: hartă stelară cu cele 39 de constelații românești tradiționale;

– Un film documentar de prezentare a celor 39 de constelații românești tradiționale.

Aceste lucrări vor fi realizate până la încheierea proiectului.


 

PUBLICAȚII ALE PROIECTULUI IN EDIȚIA ANTERIOARĂ – 2012

2012. CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – PLANISFERĂ

hs1

Una dintre publicațiile de vârf realizate de Planetariul Baia Mare în 2012 a fost Planisfera mobilă – sau Harta Stelară pe care sunt poziționate alături de constelațiile UAI – constelațiile românești tradiționale. Produs al proiectului ”Constelații Românești Tradiționale”, proiect finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, această hartă a întrunit deja multiple aprecieri fiind unul dintre reperele importante ale proiectului nostru. Harta Stelară – Planisfera – s-a distribuit gratuit până la epuizarea stocului realizat.

Sursă bibliografică: Matei Alexescu – Harta Cerului, Ed. Științifică, 1967; Grafica: Aldmagic.

Această prezentare necesită JavaScript.

2012. CONSTELAȚII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE – BROȘURĂ

Această publicație este unul din produsele tipărite și difuzate gratuit – ale proiectului Constelații Românești Tradiționale, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, realizat în anul 2012 la Planetariul Baia Mare. Publicația cuprinde o serie de articole ce ilustrează viziunea populară românească despre cer – diversele componente structurale ale concepției tradiționale din astronomia populară românească și o serie de completări care au apar online pe pagina proiectului www.planetariubm.ro/constelatiiromanesti/

Un gând despre “PUBLICAȚII

  1. Excelentă inițiativă. Și rămâne ceva de pe urma proiectului. Sint abrudean si la noi aceste constelatii, macar unele dintre ele sunt cunoscute inca si povestite de batrani. Felicitari.

Feedback-ul dumneavoastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.