PRIMUL PLANETARIU PENTRU NEVĂZĂTORI DIN LUME TOCMAI A FOST INAUGURAT LA BAIA MARE

Ziua de Miercuri, 15 noiembrie 2017, a fost cu totul remarcabilă la Complexul Astronomic Baia Mare, unde a fost inaugurat primul planetariu pentru nevăzători din România iar, în cadrul unei lansări de carte, a fost prezentat Anuarul de Astronomie Populară, ambele manifestări fiind posibile datorită unor proiecte derulate de  noi și co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

La Complexul Astronomic Baia Mare a fost inaugurat, de fapt, primul planetariu pentru nevăzători din lumea întreagă, însă unicitatea ne va aparține doar câteva zile, pentru că proiectul a presupus realizarea mai multor asemenea unități care vor fi implementate și în alte locații din România, precum Bârlad, Galați, Constanța, Craiova, București și Cluj, în care – de asemenea – va fi oferită asistență culturală publicului nevăzător și celui cu deficiențe de vedere.

Așa cum preciza domnul prof. Lucian Stoian, coordonatorul Centrului de excelență în Astronomie, al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, vederea cerului cu nestematele sale a început să devină aproape inaccesibilă și pentru cei care se pot bucura de vedere, datorită poluării luminoase a orașelor, datorate în special iluminatului excesiv sau ne-adaptat corespunzători cerințelor și reclamelor luminoase. Accesibilizarea cerului cu stele, cu constelații, în acest context, pentru persoanele cu nevoi speciale, este o realizare excepțională, cu atât mai mult cu cât sunt puse în scenă și decriptate constelațiile românești tradiționale, parte a moștenirii culturale imateriale multimilenare, de care – în opinia domnului Dr. Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” – cu toții ar trebui să fim mândri, întrucât reprezintă o imagine în clar a sufletului românesc, o emblemă identitară.

Realizarea planetariului pentru nevăzători, inițiativă cu totul excepțională, s-a transpus într-o serie de provocări pe care echipa de proiect a trebuit să le rezolve, iar ajutorul cel mai important a venit de la Asociația Team4Youth, reprezentată la inaugurare de către domnul Remus Pop, unul dintre coordonatori. Realizarea cupolelor cu constelații tridimensionale nu ar fi fost posibilă fără implicarea voluntarilor asociației și ne permitem să reținem atenția cu numele câtorva dintre voluntarii dedicați realizării acestui proiect pentru nevăzători, pe care îi putem numi colegi: Taloș Carina, clasa a X-a C, , Cosma Antonia, clasa a X-a B, Carmina Bujor, clasa a X-a G, Timea Farcaș , clasa a XII-a E de la  Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, – Amalia Nechita, clasa a X-a B, Șerban Bădescu, clasa a XI-a D, de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu, – Crișan Mihai, clasa a XI-a A, de la Colegiul Economic ”Nicolae Titulescu”, – Dani Borotă, clasa a XII-a D și Chira Răzvan, clasa a XI-a F, de la Colegiul Tehnic ”George Barițiu”.

Printre invitații de seamă ai evenimentului, am remarcat onorați prezența doamnei Vida Noemi Erika, Consilier Local și Viceprimar, care a salutat proiectele instituției noastre și a lansat invitația de colaborare pentru Complexul Astronomic Baia  Mare la calendarul evenimentelor dedicate tineretului, pentru că – în anul 2018 – Baia Mare va fi Capitata oficială a tineretului din România.

Din partea Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Maramureș, acest eveniment a fost onorat de prezența doamnei Elena Lăcătuș care ne-a felicitat pentru această inițiativă și a dorit să testeze experiența accesării cerului cu constelații din planetariul nostru pentru nevăzători.

Din echipa de proiect fac parte – Mircea Lițe (manager proiect), Ovidiu Ignat (consultant tehnic), Ioan Bob (responsabil tehnic), Maria Pascu (responsabil financiar) și Ciprian Petru Crișan (responsabil promovare).

Ce este un planetariu pentru nevăzători? Să vizualizăm împreună o consolă formată dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă deasupra, ce conține o cupolă pe care sunt, în interior, fixate constelațiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. În interiorul structurii modulare, avem un fotoliu reglabil pe înălțime și pe orizontală, cu posibilitatea rotirii la 360 grade. Un ghid audio însoțitor este ”secretul succesului” acestui planetariu pentru nevăzători. Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor pornește dintr-un fix, de bază, direcția nordului, indicată pe cupolă. Apoi, din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelații și reverberația culturală pe care o poartă. Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele Android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com – accesibil via webpage oricui dorește să îl consulte. Ghidul audio complet este accesibil însă, sunt posibile mici ajustări de finețe grafică sau audio. Vă invităm să îl încercați, este cu siguranță util deopotrivă văzătorilor (cu o hartă stelară la îndemână) și nevăzătorilor, în călătoria lor printre constelații în planetariul pentru nevăzători. Aplicația a fost realizată de către colaboratorul nostru Adrian Vezentan și reprezintă o perspectivă audibilă cu totul specială asupra cerului și Universului în general.

Proiectul ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție multi-senzorială”, derulat anul trecut, a oferit nevăzătorilor o perspectivă inedită de a se apropia de acest domeniu formidabil, care este astronomia, prin planșe tactile, clipuri audio descriptive și sfere cerești pe care constelațiile erau etalate în perspectivă tridimensională, dar așa cum am accede la ele din exteriorul sferei cerești. Acest nou proiect, Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători, a oferit o perspectivă de mai mare acuratețe asupra cerului înstelat, imprimând aceste constelații – gata să fie atinse – așa cum pot fi observate real pe bolta cerească.

Ciprian Crișan

Complexul Astronomic Baia Mare

Feedback-ul dumneavoastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.