DOUĂ NOI PLANETARII PENTRU NEVĂZĂTORI AU FOST INAUGURATE LA LA BÂRLAD ȘI GALAȚI

DOUĂ NOI PLANETARII PENTRU NEVĂZĂTORI AU FOST INAUGURATE LA LA BÂRLAD ȘI GALAȚI

Această prezentare necesită JavaScript.

Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad, Județul Vaslui a inaugurat Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, la ora 11, un nou planetariu pentru nevăzători, în calitate de partener al proiectului național ”Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, inițiat și derulat în anul 2017 de către Complexul Astronomic Baia Mare. Ciprian Vântdevară, muzeograf la Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului ”Vasile Pârvan” și coordonator al Astroclubului ”Perseus” Bârlad a apreciat că secretul succesului acestui planetariu pentru nevăzători este ghidul audio care permite realizarea unei călătorii autentice, impresionante, din poveste în poveste, din descriere în descriere, printre stele și constelațiile românești tradiționale. La inaugurare au participat aproximativ 100 de persoane, iar prin intermediul oficialităților locale, asociațiilor etc., această nouă facilitate va constitui un punct de interes și accesibilitate pentru nevăzătorii din județele Vaslui, Iași și nu numai, alăturându-se ofertei expoziții, activități și servicii ale unui muzeu cu totul special din România, Muzeul ”Vasile Pârvan”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Miercuri, 29 noiembrie 2017, la ora 12, la Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță” din Galați, a fost inaugurat planetariul pentru nevăzători, componentă a proiectului național ”Cerul în Mâinile Tale II – planetariu pentru nevăzători”, inițiat și derulat împreună cu partenerii săi, de către Complexul Astronomic Baia Mare, eveniment cu aproape 150 de participanți, care a marcat deschiderea celei de-a treia asemenea facilități în România, după Baia Mare și Bârlad. Pentru că toate cele trei evenimente s-au desfășurat în ajunul deschiderii anului centenar al marii uniri de la 1918, se cuvine să precizăm că planetariul pentru nevăzători reprezintă un ghid al celor 39 de constelații românești tradiționale, așa cum au fost identificate și evidențiate cu un secol în urmă pe o mare parte a teritoriului național, în cadrul unui sondaj care a pus în valoare acest tezaur național de cunoștințe de astronomie populară ale românilor, componentă esențială a patrimoniului cultural imaterial și o moștenire identitară pe care se cuvine să o prețuim.

Planetariul pentru nevăzători este o construcție specială, formată dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă deasupra, ce conține o cupolă pe care sunt fixate constelațiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. În interiorul structurii modulare este un fotoliu reglabil pe înălțime şi pe orizontală, cu posibilitatea rotirii la 360 grade. Partea ”hardware” principală a planetariului pentru nevăzători este reprezentată de cupolele cu stele tridimensionale realizate manual de către voluntari de la Asociația Team4Youth.

Potrivit managerului de proiect din cadrul în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare, Mircea Lițe, ideea a fost lansată de Lucian Câmpian, un nevăzător, în urmă cu un an de zile, când a prins contur în cadrul unui prim proiect care s-a derulat în 2016, printr-o expoziție multisenzorială intitulată „Cerul în mâinile tale”, proiect care în 2017 s-a transformat în Proiectul „Cerul în mâinile tale II Planetariu pentru nevăzători”: „Propunerea a fost una inedită și ne-a pus pe toți pe gânduri. E destul de complicat, dar nu imposibil să realizezi un asemenea proiect, acum, unic în România. Nici nu știu dacă undeva în lume nevăzătorii mai au o asemenea posibilitate să-și imagineze cerul cu ajutorul mâinilor stând sub o cupolă”.

Ciprian Crișan, Complexul Astronomic Baia Mare

Feedback-ul dumneavoastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.