CONSTELAȚIA HYDRA ÎN VIZIUNEA TRADIȚIONALĂ ROMÂNEASCĂ – de Andrei Dorian Gheorghe –

Spre sfârșitul mileniului al II-lea, “inventariind” minunata carte din 1907 a lui Ion Otescu, “Credințele țăranului român despre cer și stele”, am remarcat că, prin aceasta, domnia-sa oferea nu doar un document excepțional despre cultura și spiritualitatea românească, ci, în același timp, și un îndemn la continuarea cercetărilor în acest domeniu.

Hydra, Sextans

Constelația Hydra. Foto: Wikipedia

Prin urmare, constatând prin 1997 că din bogata listă de constelații în viziunea înaintașilor noștri lipsea formațiunea cerească Hydra (de altfel, o constelație importantă prin dimensiunile ei uriașe) și fiind, în acea perioadă, dedicat studierii dragonilor (balauri și zmei) din basmele românești în vederea realizării unui serial pentru Jurnalul International de Dragonlor, The Dragon Chronicle (care apărea la Londra), cred că am reușit să identific aceasta constelație în basmul “Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, publicat la București de Petre Ispirescu în 1882, în volumul “Legende sau basmele românilor”.

Astfel, răsfoind acel basm, descoperim că în drumul către tărâmul fermecat, Făt-Frumos are de înfruntat, pe rând, două ființe supranaturale: Gheonoaia (“Și când venea ea, nene, dobora copacii, așa de iute mergea…” și Scorpia (care “este necăjită rău, varsă foc și smoală”, “a pârlit iarba pe unde a trecut” și “cu o falcă în cer și cu alta în pământ și vărsând flăcări, se apropia ca vântul de iute”…).
Din acest moment, lucrurile devin simple pentru această demonstrație astro-mitologică, mai ales că Gheonoaia și Scorpia sunt două surori, care “de rele ce sunt, nu pot să trăiască la un loc…”.

323588

Reprezentare Hydra. Foto: wall.alphacoders

In viziunea folclorică romanească din acest basm, Hydra, constelație de primavară, devine Gheonoaia (care produce furtuni specifice acestui anotimp), iar constelația Scorpius devine Scorpia (care produce zile caniculare pe timpul verii).

De altfel, împreună cu marele astromitolog englez Alastair McBeath (fost vice-președinte al International Meteor Organization și director de secțiune la Britain’s Society for Popular Astronomy), am publicat în 1998 un articol pe aceasta temă, in The Dragon Chronicle, intitulat chiar “Gheonoaia and Scorpia – More Romanian Dragons”, pe care il puteti citi la adresa urmatoare:
http://www.cosmopoetry.ro/Romanian%20Astrohumanism%207/Pages/romanian_astrohumanism_VII-4.htm

About crtrocom

Site-ul dedicat constelațiilor românești tradiționale, respectiv viziunii populare românești despre Univers reprezintă un produs de popularizare inițiat odată cu proiectul Constelații Românești Tradițional (2012), ce a livrat în spațiul public prima expoziție digitală multimedia din România, o abordare de succes continuată cu extinderea exponatelor virtuale de la 9 la 39, în 2013 și organizarea unei conferințe naționale cu participare internațională ”Cerul românesc și comparația cu alte mitologii stelare”. În 2016 – patrimoniul cultural imaterial al cunoștințelor și tradiției populare despre cer a revenit sub forma unei expoziții multisenzoriale: ”Cerul în Mâinile Tale – expoziție tactilă”, dedicată în primul rând nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere. În 2017, două noi proiecte aduc în atenția publicului această moștenire culturală esențială arheo-astronomică sau etno-cosmologică, sub forma unui planetariu mobil pentru nevăzători și a unui anuar de astronomie populară al Complexului Astronomic Baia Mare. Toate aceste proiecte au fost și sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național, iar acest website este platforma de popularizare a constelațiilor românești tradiționale. www.crt-ro.com este un produs realizat și menținut de Complexul Astronomic Baia Mare (www.planetariubm.ro)

Bookmark the permalink.

Feedback-ul dumneavoastră!