ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARĂ AL CABM – 2017

Sugestie grafică – în lucru – coperta Anuarului de Astronomie Populară a Complexului Astronomic Baia Mare

ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARĂ AL COMPLEXULUI ASTRONOMIC BAIA MARE

TIP PROIECT: EDITORIAL

DESFĂȘURARE: Complexul Astronomic Baia Mare

PERIOADĂ DERULARE: iulie – noiembrie 2017.

SUMARUL PROIECTULUI:

Proiectul editorial ANUARUL DE ASTRONOMIE POPULARA AL COMPLEXULUI ASTRONOMIC BAIA MARE 2017 își propune sa fie o publicație periodica anuala care să acopere, pe o durata de trei ani, exprimarea în scris a activității Complexului Astronomic Baia Mare despre cercetarea, documentarea și prezentarea sub forma scrisa sau digitala a patrimoniului cultural imaterial legat de tradițiile populare romanești despre cer și corpurile cerești.

Prezentul proiect editorial acoperă în primul rând nevoia de a promova și prezerva o componentă specială a tradițiilor populare (astronomia populară), iar distribuția în mediul specific (Planetarii, Observatoare astronomice și Astrocluburi de amatori pe de o parte, și parteneri Muzee de etnografie pe de altă parte) poate determina creșterea interesului publicului larg (local și național) pentru astronomie și tradițiile populare românești. Cu un produs editorial bine realizat, promovat prin mijloacele moderne de promovare, cum ar fi FB și site-uri ale instituțiilor partenere proiectului, credem ca publicul tânăr ar putea fi re-atras spre lectura. În ceea ce privește publicul tânăr – si ne referim aici la publicul intre 16 și 24 de ani, adică elevi și studenți = 70 % din publicul consacrat al oricărui Planetariu, Observator astronomic – în ciuda faptului că astronomia a fost scoasă ca disciplină din licee din anul 2000 , datorită unui număr restrâns de profesori inimoși elevii români obțin diplome și medalii la olimpiade internaționale de astronomie. Evident ca la nivel de facultate, acești olimpici sunt deja sau vor fi recrutați la Harvard, MIT, etc. , pentru ca în facultățile din România astronomia se preda ca materie de 1 an doar la Matematica, Fizica la facultățile de profil, respectiv 1 an la Academia Navala, materia Navigație astronomica , facultatea Navigație. Considerăm că promovarea cunoștințelor astronomice de orice fel este atât o necesitate cât și o oportunitate pentru creșterea interesului elevilor în direcția educației științelor exacte și ale naturii.

Implicarea astronomilor amatori și a astrocluburilor în astfel de proiecte ca parteneri ai instituțiilor muzeale și de învățământ este necesară deoarece aceștia reprezintă o resursă umană importantă în popularizarea astronomiei și a educației prin astronomie pentru publicul de toate vârstele și categoriile sociale.

Fără a neglija componenta educațională științifică a prezentului demers editorial, s-a avut în vedere componenta educațională socio-umana, atât prin interdisciplinaritatea subiectului tratat, cât și prin implicarea experților Muzeului de etnografie a Transilvaniei în acest proiect, întregul demers editorial fiind adresat evident publicului tânăr atât biologic cât și spiritual, public ce trebuie să conștientizeze atât noțiunile științifice legate de cer și aștri, cât și modul în care le percepeau strămoșii noștri. Pentru a realiza aceasta, la nivel național, nu există încă un cadru instituțional sau asociativ, de aceea un parteneriat pe diferite paliere între cât mai multe entități cu activități de profil ar fi necesar atât pentru popularizarea astronomiei(inclusiv populare) cât și pentru crearea premiselor înființării unei rețele sau asociații cu scopul popularizării și educației prin astronomie. La nivel internațional, pe de altă parte, avem două aspecte – diaspora și tendința generală de uniformizare a produsului cultural din UE. Diaspora românească astronomică este în general formată din acele persoane(olimpicii din licee de ex.) care doar afară au găsit continuarea firească a studiilor în care excelau. Sunt caracterizați în general prin patriotism și în special respect și dragoste față de valorile tradiționale. Nu doar aceștia, ci și comunitățile locale amenințate de uniformizarea produselor culturale UE, își exprimă tot mai des dorința de a consuma publicații și produse culturale cu specific național, regional și/sau local, în care se regăsesc cu ușurință.

Cercetarea și promovarea valorilor Patrimoniului Cultural National, material sau imaterial, necesită indiferent de domeniul din care fac parte, valorificarea lor inclusiv sub forma publicațiilor de specialitate care să asigure accesul direct atât al specialiștilor în domenii cât și al publicului larg, evidențiind în același timp diferențele și diversitatea culturală specifică.

REZULTATE AȘTEPTATE ȘI IMPACTUL PROIECTULUI

Elaborarea anuarului și publicarea lui vor fi aduse la cunoștința publicului și specialiștilor și se va discuta impactul promovării în cadrul unui eveniment public de prezentare.

Grupul țintă: beneficiarii direcți sunt instituțiile muzeale cu secții Planetarii și Observatoare astronomice din țară, Astrocluburile, Muzeele de Etnografie din țară, muzeografii acestora și totodată, astronomi profesioniști și amatori, elevi și studenți.

Beneficiarii indirecți sunt autoritățile locale , comunități locale, public tânăr vizitator al muzeelor (16-31 de ani).

Impactul editorial va duce la:

– promovarea imaginii Complexului Astronomic în comunitate,

– promovarea valorilor culturale precum si a patrimoniului cultural local, regional și național;

– creșterea numărului de comunități interesate în conservarea moștenirii culturale;

– creșterea gradului de educare a elevilor și studenților vizitatori in vederea conservării si promovării moștenirii si a diversității culturale;

– creșterea interesului pentru Complexul Astronomic Baia Mare ca potențial turistic;

– creșterea numărului de autorități locale ce se vor implica in impulsionarea unor activități de conservare și promovare a valorilor culturale locale.

Se vor realiza chestionare pentru public și chestionare pentru beneficiari prin care se va analiza modul in care proiectul satisface nevoile culturale ale grupului țintă. De asemenea, pe lângă versiunea pdf a anuarului, pe site-urile Complexului Astronomic, pe site-ul Constelații romanești tradiționale (crt-ro.com) și pe paginile de facebook se vor posta chestionare online, respectiv sondaje de opinie, care să exprime gradul de satisfacție al beneficiarilor față de produsul cultural.

BUGETUL PROIECTULUI: 46.900 LEI

– Finanțare nerambursabilă AFCN: 40.000 lei

– Contribuție proprie: 6.900 lei

Echipa de proiect (Complexul Astronomic Baia Mare):

– Ignat Ovidiu Dorin – manager;

– Pascu Maria Titi – responsabil financiar;

– Contributori: Mircea Lițe, Ioan Bob, Crișan Petru Ciprian

– Colaboratori: Ilie Tudore – artist fotograf, Tudor Sălăjean – director, Totszegi Tekla – cercetător (Muzeul de Etnografie a Transilvaniei)

Coperta reprezintă doar o sugestie grafică și nu este produsul final. Coperțile Anuarului de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare ar putea avea altă prezentare. Graphic Design: Ciprian Crișan

Complexul Astronomic Baia Mare


Feedback-ul dumneavoastră!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.